Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.ksma.ks.ua/jspui/handle/123456789/2163
Title: Формування професійних компетентностей засобами симуляційних і дистанційних технологій при викладанні дисципліни «Управління судном»
Other Titles: FORMATION OF PROFESSIONAL COMPETENCES BY MEANS OF SIMULATION AND REMOTE TECHNOLOGIES IN THE SHIP HANDLING TEACHING
ФОРМИРОВАНИЕ ПРОФЕССИОНАЛЬНЫХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ СРЕДСТВАМИ СИМУЛЯЦИОННЫХ И ДИСТАНЦИОННЫХ ТЕХНОЛОГИЙ ПРИ ПРЕПОДАВАНИИ ДИСЦИПЛИНЫ «УПРАВЛЕНИЕ СУДНОМ»
Authors: Popova, Halyna
Tovstokory, Oleg
Попова, Г.В.
Товстокорый, О.Н.
Товстокорий, О.М.
Keywords: професійна компетентність
LMS Moodle
дистанційні технології
симуляційні технології
морські фахівці
профессиональная компетентность
морские специалисты
симуляционные технологии
дистанционные технологии
professional competence
maritime professionals
simulation technologies
remote technologies
Issue Date: 2021
Publisher: Information Technologies and Learning Tools
Citation: Товстокорий, О. М., & Попова, Г. В. (2021). ВИКОРИСТАННЯ СИМУЛЯЦІЙНИХ ТРЕНАЖЕРІВ ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ СУДНОВОДІЇВ. Інформаційні технології і засоби навчання, 82(2), 46-62. https://doi.org/10.33407/itlt.v82i2.3605
Series/Report no.: УДК 378+004;
Abstract: У статті висвітлені аспекти впровадження компетентнісного підходу у професійну підготовку майбутніх осіб командного складу морських суден. На прикладі викладання дисципліни «Управління судном» у Херсонській державній морській академії (ХДМА) представлені нові напрямки впровадження компетентнісного підходу при вивченні професійних дисциплін, що забезпечують відповідність освітнього процесу підготовки морських фахівців вимогам Міжнародної конвенції про підготовку та дипломування моряків та несення вахти з Манільськими поправками 2010 р. Запропонована система фахової підготовки майбутніх судноводіїв в академії та Морському коледжі ХДМА, визначені основні професійні компетентності та система їх оцінювання. Підвищення стандартів якості підготовки майбутніх судноводіїв обумовлено стрімким оновленням та ускладненням технічних, комп’ютерних систем в судноплавстві, і водночас підсиленням ролі людського фактора в забезпеченні збереження людського життя. Міжнародна морська організація (IMO) висуває певні вимоги до невідкладних змін у викладання професійних дисциплін при підготовці майбутніх морських фахівців щодо забезпечення відповідним сучасним тренажерним устаткуванням з навчально-методичним забезпеченням. У статті розкриті основні питання впровадження симуляційних технологій віртуальної реальності в поєднанні з електронним навчанням у професійну підготовку майбутніх судноводіїв. Симуляційні тренажери віртуальної реальності, що представлені сучасними лабораторіями в ХДМА, надають можливість курсантам отримати навички маневрування судном, дозволяють підвищити реалістичність навчання та надають нові можливості для формування та оцінювання професійних компетентностей майбутніх морських фахівців. В статті аналізуються порівняльні аспекти традиційного навчання та навчання з використанням симуляційних технологій віртуальної реальності і робиться висновок про ефективність впровадження симуляційних технологій в освітній процес. Представлена система електронного навчання на базі LMS Moodle, що допомагає забезпечити інформаційно-технологічну підтримку та супровід професійного навчання майбутніх судноводіїв.
URI: https://journal.iitta.gov.ua/index.php/itlt/article/view/3605/1786
http://rep.ksma.ks.ua/jspui/handle/123456789/2163
Appears in Collections:Кафедра інноваційних технологій та технічних засобів судноводіння

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TovstokorPopova.pdf1.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.